LEGATO ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARI

 


Mühendislik alanında uzun yıllardan beri kullanılmakta olan yay sistemleri birçok yapıya etkileyici görünüm kazandırmıştır. Özellikle, Gotik dönem mimarisinde yay sistemleri ile inşa edilen yapılar, günümüzde de birçok modern yapıya ilham kaynağı olmuştur.

Uzman mühendislerin yürüttüğü çalışmalar, ortaçağ mimarisinde kullanılan yay sistemlerini günümüz modern mimarisine taşıdı.Yine aynı çalışmalar doğrultusunda eğime müsait, düz trapez dalgalı metal panellerin, yay sistemlerine uyumunda başarı sağlandı. Elde edilen bu uyumunun sonucunda, aynı seviyedeki düz panallere oranla olabiliecek açıklık genişlikleri, 3 katına çıkarılmıştır.Böylelikle bu yeni yay sistemi Legato, daha fazla eğime dayanıklı çatıların inşasını mümkün kılmaktadır.

Kendi kendini taşıyabilen yay konstrüksiyonu Legato, çatı uygulamalarının yanı sıra duvarlarda da kullanılabilmektedir. Yangına dayanıklı Legato, ısı izalasyonlu ya da izalasyonsuz olarak tasarlanabilir.Ayrıca çeşitli ışık yapılandırmalarıyla, gün ışığından faydalanmakta mümkündür. Legato; üst yapı çelik elemanlarında, ağırlıkta ve maliyette tasarruf sağlar.

Legato'nun farkı, özel şekillendirilmiş trapez kesitleridir. Legato, trapez kesitleri sayesinde kendi kendini taşıyabilir.Isı yalıtımı olmayan tek tek tabakalı trapez metal panelleri sayesinde 17 metreye kadar açıklıklı eğimli çatılarda kullanılabilir. ayrıca Legato ile ara destek elemanlarına ihtiyaç duyulmadan ısı yalıtımlı çift tabakalı trapez metal panelleri ile 20 metre'ye kadar açıklıklı, eğimli çatı konstrüksiyonları da inşa edilebilmektedir.Legato'nun bu özel trapez kesitleri sayesinde, mimari tasarım ve teknik uygulama açısından estetik ve sıradışı yapılar yaratılabilir.

Legato sistemi; ticari yapılar, üretim tesisleri, spor alnları, ambarlar gibi yapılarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, stadyum çatıları gibi sundurma tipi yapılarda da tercih edilmektedir.